25 May

Pregled mogućnosti poslovnih inkubatora i akceleratora u hrvatskoj

Tekst napisao: Mislav Janović

Mjesta na kojima uglavnom mlađi poduzetnici mogu dobiti potrebnu edukaciju i savjete za pokretanja startup projekta.

I&A OBJ

Inkubatori i akceleratori su mjesta na kojima uglavnom mlađi poduzetnici mogu dobiti potrebnu edukaciju i savjete za pokretanja startup projekta. Najveći inkubator u Hrvatskoj je Zagrebački inkubator poduzetništva ZIP, a nakon njega slijede Core Incubator u Zagrebu i STARTUP Inkubator Rijeka. Jedini akcelerator koji djeluje na području Hrvatske je Founder Institute, jedan od prva četiri akceleratora u povijesti.

Poduzetnički inkubator ZIP d.o.o.

Poduzetnički inkubator ZIP d.o.o. smješten je na lokaciji Remetinečka cesta 7, 10000 Zagreb, Hrvatska. Kontakt e-mail adresa je info@zipzg.com. Inkubator je otvoren 2012. godine. ZIP se ističe ugodnim radnim okruženjem zbog velikog broja različitih startup timova na jednom mjestu. Moguće je upoznati osnivače ZIP-a i potražiti savjete te sudjelovati u događanjima koja su obično rezervirana samo za startup timove. Na raspolaganju je 100/100 Mbps internet veza, velik broj slobodnih stolova, sobe za sastanke i prezentacije od 20m2 s videokonferencijskom opremom i pločom za pisanje. Također je na raspolaganju velika (kapaciteta od oko 100 sjedećih mjesta) konferencijska dvorana. Unutar ZIP-a djeluje knjižnica s mnoštvom literature s biznis, startup i software tematikom. Prostor sadrži dio za opuštanje u kojem se nalazi stol za stolni nogomet. Prostor je otvoren od ponedjeljka do petka od 09:00 do 17:00, ali postoji i mogućnost dužeg ostanka. Parking je besplatan u dvorištu zgrade i oko njega. Do sada je kroz inkubator prošlo 57 startup timova kroz 8 generacija. Ukupan iznos investiranog novca prelazi brojku od 400 000 dolara. U 2014. godini Ministarstvo poduzetništva i obrta dodijelilo je ZIP-u bespovratna sredstva koja su iskorištena za kupovinu najmodernije IT opreme koja uključuje stolna računala, laptope, monitore, kamere, opremu za konferenciju, tablete i razne pametne telefona, kako bi članovi ZIP-a mogli raditi s najsuvremenijom opremom, kao i testirati svoje proizvode na različitim uređajima. Zahvaljujući uspješno provedenoj „equity crowdfunding“ kampanji na platformi Seedrs, prikupljeno je 85 000 eura čime je po prvi puta omogućeno financiranje startupa koji prođu ZIP Startup program i koji nakon toga zadovolje uvjete investiranja. Izravna početna investicija ZIP-a može iznositi do 10 000 funti. 2014. godine 190 individualnih investitora prikupilo je 660 000 kuna. Timovi šeste ZIP generacije, SnapTap, Thorium A+ i Tutotod osigurali su investicije od tih sredstava.

Core Inkubator d.o.o.

Core Inkubator d.o.o. nalazi se na lokaciji Hondlova 2/9, 10000 Zagreb, Hrvatska. Kontakt broj telefona je +385 1 6443110, a kontakt e-mail adresa info@coreincubator.com. Core Inkubator otvoren je 2013. godine. Odabrani timovi primaju se u četveromjesečni program predinkubacije u Core HUB-u, gdje imaju osiguranu infrastrukturu za rad te stručnjake koji će im biti na raspolaganju u svim ključnim fazama razvoja projekta. Po završetku faze predinkubacije, biraju se tri pobjedničke ideje koje dobivaju novčanu nagradu od 5 000 dolara po timu i priliku da postanu Core Incubator partneri. Core Incubator kao dodatni poticaj za rad i razvoj timova osigurava i početni kapital za osnivanje tvrtke u iznosu od    20 000 kuna. Podatci o broju tvrtki koje su do sada prošle kroz Core Inkubator i iznos ukupno investiranog novca nisu javno dostupni. Maksimalan iznos po jednoj investiciji iznosi 50 000 dolara.

STARTUP Inkubator Rijeka

STARTUP Inkubator Rijeka nalazi se na lokaciji Ružićeva 14, 51000 Rijeka, Hrvatska. Kontakt broj telefona je +385.51.209.940, a kontakt e-mail adresa startup@rijeka.hr. Osnovan je 2013. godine. STARTUP Inkubator Rijeka prostire se na 270 m2 i nudi besplatan prostor, besplatan pristup internetu i besplatnu savjetodavnu i mentorsku podršku korisnicima u razdoblju od 6 mjeseci tijekom predinkubacije. Mentori Startup inkubatora su stručnjaci iz znanstvenih i stručnih područja prirodnih i tehničkih znanosti te iz područja zaštite prava industrijskog vlasništva, razvoja proizvoda i marketinga. Od osnutka kroz STARTUP Inkubator Rijeka prošla su 63 tima u 5 generacija, otvoreno je pet tvrtki i zaposleno dvadesetak ljudi. Iz gradskog proračuna grada Rijeke do sada je uloženo 450 000 kuna.

Founder Institute

Founder Institute u Hrvatskoj djeluje na tri lokacije u Zagrebu, Rijeci i Splitu. Sve prijave vrše se isključivo elektronskim putem na stranici http://fi.co/apply/ . Osnovan je 2010. godine, a podružnica u Hrvatskoj pokrenuta je 2012. godine. Do sada su održana 4 semestra edukacije. Dva u Zagrebu i po jedan u Rijeci i Splitu. Do sada je Founder Institute potpomogao osnivanje 22 nove tvrtke među kojima su i neki od međunarodno najperspektivnijih hrvatskih tvrtki kao što su Festomat, Orioly, Marine Tech Factory i druge. Edukacije su besplatne (uz manje administrativne troškove), ali ukoliko tvrtka koja sudjeluje na edukaciji nakon nekog vremena ostvari određeni profit, dužna je jednokratno pokriti troškove mentorstva u iznosu od 4.500 dolara.

Zaključak

Svi poslovni inkubatori i akceleratori u Hrvatskoj startup projektima nude tri osnove stvari: urede, novac i mentore. U tom segmentu ne postoje razlike između pojedinih inkubatora i akceleratora. Sjedište većine poslovnih inkubatora i akceleratora je grad Zagreb kao grad s dobrim poduzetničkim okruženjem. Dodatno treba napomenuti da je i u Rijeci pokrenut jedan poslovni inkubator, a u Splitu su održane edukacije i seminari vezani za startup problematiku. Može se zaključiti da poslovni inkubatori i akceleratori u Hrvatskoj još uvijek nemaju mogućnosti pomaganja većem broju startup projekata zbog male veličine i ograničenih financijskih resursa. Ipak, projekti koji se uspiju probiti do mjesta u poslovnom inkubatoru ili akceleratoru imaju odlične uvjete za daljnji rast i razvoj.

 

Rad sa studentima: Vida Senci

Za objavu uredila: Kristina Perec

About and IOO: Tekstovi su ishod studentskih vježbi u sklopu predmeta Strateško Tehnološko Poduzetništvo. Autori tekstova (studenti) imali su zadatak napisati tekst koji predstavlja jednu od hrvatskih tvrtki te integrirati određene teorijske aspekte. Objavljujući tekstove javno, vjerujemo da pridonosimo ukupnom postojećem sadržaju na hrvatskom jeziku o tvrtkama iz domene tehnološkog poduzetništva, omogućujemo novim generacijama studenata širenje spoznaja o domeni iz već kreiranog sadržaja, potičemo otvoreno znanje. Javnim objavljivanjem tekstova (koji su potpisani od strane studenata), potičemo preuzimanje odgovornosti studenata za svoj rad. Na ovaj način utječemo na učenje putem kreativnosti (pisanjem javnih tekstova), kolaboraciju između studenata (studenti imaju zajednički “output”), kritičko razmišljanje (konstruktivne kritike i diskusija) te komunikaciju (komuniciramo sadržaj vezan za predmet prema svim zainteresiranim stranama).