07 Jun

Metroteka – Strategije konkurentnosti

Tekst napisao: Nenad Barbutov

Tijekom svog poslovanja Metroteka je zadržala kontinuirani rast i stabilnost na tržištu, koja se temelji na kvaliteti usluge umjeravanja kao glavne strateške smjernice.

obj. metro

Metroteka je hrvatski umjerni laboratorij s jednim od najširih područja ISO/IEC 17025 akreditacije u Europi — obuhvaća 32 metode umjeravanja za osam parametara. Inovativnost pri stvaranju takvog laboratorija u samo nekoliko godina – Metroteka je osnovana 2008.– usmjerila je tvrtku i na razvoj softverskih inovacija. Tijekom svog poslovanja Metroteka je zadržala kontinuirani rast i stabilnost na tržištu, koja se temelji na kvaliteti usluge umjeravanja kao glavne strateške smjernice. O poslovnoj strategiji će Siniša Prugovečki, direktor Metroteke i voditelj laboratorija reći: ”Mislim da u današnje vrijeme super-brzih promjena, za malu tvrtku klasičan poslovni plan uopće nije bitan. Bitno je stvari raditi što kvalitetnije, pratiti što se događa oko tebe i reagirati prije ostalih. Naravno, kada su inovacije u pitanju, onda moraš imati poslovni plan, pogotovo za prodaju i marketing”.

Temeljne kompetencije tvrtke sadržane su u znanju i iskustvu zaposlenih – njih osmero, visoko obrazovanih: tu su fizičar, kemičarke, strojar, građevinarka, elektrotehničar, svi s bogatim iskustvom u laboratorijskim mjerenjima i rješavanju problema koji se mogu pojaviti pri umjeravanju instrumenata.

Na domaćem tržištu okosnica natjecanja je cjenovno pozicioniranje, odnosno konkurenti generalno nude niže cijene za slične usluge. Metroteka se pod takvim pritiscima pozicionira po value for money principu, odnosno kvalitetom usluge opravdava viši cjenovni nivo u odnosu na konkurenciju. Tržišni udjeli nisu poznati niti do sada detaljnije analizirani – procjena je da Metroteka zauzima 20% ukupnog tržišta mjeriteljstva u Hrvatskoj. Iz sljedeće samoanalize vidljivo je da je glavni konkurent konkurent3, čija je strategija također kvaliteta usluge i jaka prodajna snaga osoblja:

Pozicioniranje u odnosu na ključne faktore uspješnosti u usporedbi s glavnim konkurentima

metro tabl

Pozicioniranje tvrtke u odnosu na konkurenciju i detektiranje manjkavosti je važno za unapređenje internih nedostataka te razvoj strategije nastupa i pozicioniranja na ciljnim tržištima. Generalno, konkurencija se može definirati kao neagresivna i neprogresivna, što je pozitivno okruženje za Metroteku, odnosno omogućava joj brz i siguran rast u zauzimanju tržišnog udjela.

U kontekstu novog proizvoda – web aplikacije Loris – Metroteka nema konkurenciju na domaćem, niti širem regionalnom tržištu. Loris omogućuje klijentima pristup podacima o mjerenju čim su spremni, odnosno i prije isporuke certifikata te pristup svim prijašnjim mjerenjima, zbog uočavanja i analize trendova; pravovremeno podsjeća na potrebu budućih umjeravanja. Trenutno se testira nova aplikacija LorisQ koju ”ćete moći koristiti čak i ako ne umjeravate niti jedan instrument u Metroteci. LorisQ je aplikacija neovisna o našem umjernom laboratoriju”.

Za izradu web aplikacije, kao i vizualnog identiteta, brenda i reklamnih materijala, Metroteka angažira i vanjske suradnike — o strateškoj važnosti ove komponente poduzetnik, zamoljen da opiše marketinšku aktivnost najvažniju za posao, kaže: ”Izrada reklamnih materijala koji su potpuno drukčiji od konkurencije, ne bi li te i kupci doživljavali potpuno drukčijeg od konkurencije. U našem slučaju, mi imamo recimo 10-20 konkurenata. Onda moraš raditi stvari da budeš sasvim drukčiji od ostalih 9-19. Čisto da te zapamte i da si im stalno na pameti kad im zatrebaš”.

Strateški plan Metroteke je da u tri godine:

2016) ima 50 korisnika LorisQ u regiji;
2017) 200 korisnika u EU;
2018) ostvari globalnu mrežnu platformu.

 

Zaključak

Zaključno, o ulozi društvene odgovornosti poduzeća u poslovnoj strategiji direktor kaže: ”Iskreno, za mene je društvena odgovornost ta da sve što trebamo izmjeriti zaista izmjerimo i napišemo istinite rezultate. To može zvučati kao nešto najosnovnije, ali nije tako često”, dok na stranicama Metroteke stoji: ”naš zajednički interes je kvaliteta laboratorijskog rezultata, i to bez obzira jeste li akreditirani, u postupku akreditacije, ili vam akreditacija nije cilj, ali kao laboratorij želite imati integritet i sigurnost. U Hrvatskoj i regiji nažalost postoji praksa izdavanja” certifikata o umjeravanju, kvalifikacijama i validacijam” od strane pojedinih servisera i zastupnika, koji uglavnom nisu kompetentni u području mjeriteljstva i umjeravanja, a riječ je o područjima za koje postoje akreditirani laboratoriji. Takvi certifikati će možda i zavarati nekog needuciranog inspektora, ali budući da u 99% slučajeva sadrže netočne rezultate, oni predstavljaju rizik za integritet Vaših rezultata, a mi smatramo da nije fer da takav certifikat uopće plaćate. Ukoliko želite – pozovite nas, a mi ćemo zajedno s vama proći svu vašu dokumentaciju o umjeravanjima i kvalifikacijama te vas upozoriti na takve slučajeve i naučiti vas kako da ih prepoznate sami u budućnosti. To je naša dužnost odgovornog umjernog laboratorija, jer i vaš i naš laboratorijski rezultat predstavljaju jedan od temelja funkcioniranja čitavog društva.

 

Rad sa studentima: Vida Senci

Za objavu uredila: Kristina Perec

About and IOO: Tekstovi su ishod studentskih vježbi u sklopu predmeta Strateško Tehnološko Poduzetništvo. Autori tekstova (studenti) imali su zadatak napisati tekst koji predstavlja jednu od hrvatskih tvrtki te integrirati određene teorijske aspekte. Objavljujući tekstove javno, vjerujemo da pridonosimo ukupnom postojećem sadržaju na hrvatskom jeziku o tvrtkama iz domene tehnološkog poduzetništva, omogućujemo novim generacijama studenata širenje spoznaja o domeni iz već kreiranog sadržaja, potičemo otvoreno znanje. Javnim objavljivanjem tekstova (koji su potpisani od strane studenata), potičemo preuzimanje odgovornosti studenata za svoj rad. Na ovaj način utječemo na učenje putem kreativnosti (pisanjem javnih tekstova), kolaboraciju između studenata (studenti imaju zajednički “output”), kritičko razmišljanje (konstruktivne kritike i diskusija) te komunikaciju (komuniciramo sadržaj vezan za predmet prema svim zainteresiranim stranama)