21 Sep

Tri Disruptivne Promjene u Turizmu

Bilješke s prezentacije Martina Reents-a u sklopu http://startupfactory.tehnopark.hr/

Disruptivna promjena #1 – Millennials

Nova generacija putnika i turista rezultira potrebom za novim generacijama hotelskih lanaca. Njih karakteriziraju veći lobiji (koji se ujedno mogu koristiti kao i co-working space) te manje sobe sa skupljim namještajem i boljim dizajnom. Ovaj tip putnika ne želi čekati u redu (čekanje u redu je suprotno od usluge). Danas je moguće napraviti check-in s mobitelom. Razlog čekanja u redu je to da recepcionar mora unijeti podatke u hotelski informacijski sustav, međutim ti podatci već postoje negdje u digitalnom formatu. Danas je moguće ponuditi cjelovito iskustvo putem mobilne aplikacije (booking, payment, check-in, ulazak u sobu). Čak je moguće zamisliti hotel bez recepcije. Što rezultira osjećajem domaće atmosfere. Svaka dodirna točka s gostom je mogućnost da se unaprijedi usluga, te sada imamo mogućnost da to napravimo koristeći se različitim tehnologijama. Bitno je isto tako da hotel odredi segmente kupaca kojima se želi obratiti, te sukladno tome i dizajnira iskustvo korisnika. S obzirom na to da hoteli dolaze iz klasične “brick and mortar” industrije otvara se veliki prostor za suradnju s mladim tehnološkim poduzetnicima koji mogu unaprijediti iskustvo korisnika, te samim time unaprijediti poslovanje hotela koristeći napredne ICT tehnologije.

img_20160921_101126

Slika 1 – Primjeri iskustva koje gosti očekuju pri dolasku u hotel

img_20160921_101614

Slika 2 – Profitabilnost nove generacije hotela

Disruptivna promjena #2 — Od prodaje gostu to omogućavanja gostu da kupuje

Ljudi više ne žele da im se prodaje, nego žele kupovati , odnosno da sami određuju proces kojim biraju i donose odluku o tome u kojem će hotelu odsjesti te koje će turističke usluge kupiti. E-commerce trenutno čini 25% transakcija u hotelskom poslovanju (bookiranju soba) te raste 3% godišnje. “Svaki dan mi imamo 2000 experimenta na booking.com”, kaže CEO Booking.com. Poslovna mogućnost se otvara na sljedećim aspektima poslovanja a one su; a) povećanje i upravljanje vidljivost kroz različite kanale (mobile, web, soc media, agencije…), b) konverzija u kupce, c) personalizacija ponude. Trenutni tržišni lider je Booking.com međutim izazivaju ga: Airbnb, Google Hotel Finder pa čak i Amazon. Dugoročno izazov za Airbnb je kako ući u tržište profesionalnih turističkih usluga. Slična je bila konkurencija između Amazona i Ebaya. Problem Ebay-a je bio da nije privukao profesionalne trgovce. Trenutno je izazov je kako spojiti autentičnost Airbnb usluga i profesionalnost Booking.com-a.

img_20160921_102543

Slika 3 – Promjena paradigme

Disruptivna promjena #3 – Big Data

Jednostavnim korištenjem SW Tableau za potrebe obrade podataka iz ERP sustava koje hoteli koriste te njihovom vizualizacijom proizveo je ogroman učinak na korisnike ERP sustava koje su Martin i njegove kolege implementirali. Podatci su obično pohranjeni u postojećim informacijskim sustavima hotela, međutim teško je ih grafički prikazati te stvoriti okruženje koje omogućuje krajnjim korisnicima da sam izrađuju izvještaje sukladno njihovim poslovnim potrebama. Isto tako današnje tehnologije omogućuju detaljnu analizu posjetitelja hotela, uključujući kanale kako su bookirali sobu, kako su se ponašali, koje usluge su kupovali te koja je profitabilnost po klijentu. Naprimjer ako znamo da je gost došao već tri puta u naš hotel putem Booking.com, te smo platili njima proviziju, moguće direktno kontaktirati tog gosta te podijeliti tu proviziju s gostom.

Sergej Lugović, 21.09.2016