26 Jan

Alati za digitalnu prodaju…

Screen Shot 2017-01-26 at 12.52.13

 

U zadnje vrijeme se dosta bavim proučavanjem digitalne prodaje, koja uključuje (po meni) i digitalni marketing. Pomalo sam umoran od specijalista u micro područjima koji znaju upravljati contentom na Facebook-u ali ne razumiju SEO, ili one koji znaju Google AdWords a ne znaju dići Twitter oglas, ili onih koji mogu poslati e-mail s dobrim sadržajem ali radije ne bi odgovarali potencijalnom kupcu kada pokaže interes. Naravno da je lijepo imati dobar tim, gdje svatko radi svoj posao (premda čak i nogometne taktike se mijenjanju pa tako i imamo Total Football). Osim što se mijenjaju taktike bitno je znati da većina tvrtki u EU su male tvrtke do 10 zaposlenih.

Screen Shot 2017-01-26 at 12.53.02

Tako da je teško u ovakvom kruženju propagirati uske specijalizacije, naročito ako znamo da je prodaja ono što hrani tvrtku, a samim time i okruženje u kojem tvrtka posluje, te tako utječe na društveno blagostanje (naravno ako je etična).

Stoga sam slobodan podijeliti listu alata koji se mogu koristiti u digitalnoj prodaji koje sam našao zanimljivim. Osim dijeljenja liste alata, cilj ovog posta je čuti i druga mišljenja i iskustva te potaknuti diskusiju oko digitalne prodaje (koja uključuje i digitalni marketing). Bitno je reći da nisam ove alate koristio nego su rezultat proučavanja literature. Isto tako vodio sam i računa pri selekciji da alati budu relativno pristupačnih cijena.

http://www.yesware.com/

Simpatičan alat za unapređenje korištenja e-mail-a u prodaji. Ono što je meni zanimljivo je automatizacija analitike što se događa kada je e-mail poslan, te optimizacija korištenja postojeće liste kontakata.

https://www1.toutapp.com/

Zanimljiva funkcionalnost implementacija playbooka u proces prodaje putem e-mail-a te alert za pozivom kada je netko otvorio materijale koje ste poslali.

https://www.import.io/

Alat za sakupljanje podataka s web stranica za potrebe prodajnih aktivnosti (istraživanje, targets, company lists…)

http://www.discover.ly

Plug-in koji omogućuje jednostavan uvid u podatke o društvenim mrežama vaših kontakata koje imate e-mail servisu. Isto tako omogućuje da kada ste na nečijem Twitter account-u pogledate i aktivnosti na drugim društvenim mrežama.

https://www.funnelfire.com/

Alat za analizu potencijalnih kupaca (one koje planiramo kontaktirati i one s kojima smo u prodajnom procesu) koristeći se podatcima koje sustav skuplja s preko 50k izvora.

https://clearbit.com/

https://clearbit.com/

https://prospect.io/

Alat pomaže pronaći e-mailove na stranicama potencijalnih kupaca.

http://www.socedo.com/

Alat pronalazi kontakte na LinkedIn-u te ih automatski pohranjuje u sustav koji podržava prodajni proces prema ciljanim potencijalnim kupcima te analizira učinkovitost kampanja.

https://moz.com/followerwonk/

Alat koji omogućuje bolji uvid u Twitter account-e potencijalnih kupaca.

Kao što sam već spomenuo želja mi je podijeliti neke alate koje sam pronašao zanimljivim te ako je moguće dobiti neke komentare korisnika istih. Istovremeno ako imate prijedloge sličnih korisnih alata koje koristite molim vas da ih podijelite u komentarima.

Moje spoznaje mi govore da se relativno slabo koriste alati ovakvog tipa u digitalnoj prodaji u Hrvatskoj, ali možda sam samo udaljen daleko od tržišta. Stoga svaka diskusija i komentar je dobro došao.